Élő víz folyamai… Jn 7:38

Élő víz folyamai… Jn 7:38 header image 1

Visszaélés a kiváltságos helyzettel – Dávid és Betsabé (Szabó Zoltán)

February 4, 2018

Az emberek zömének Betsabé történetéről az erkölcs és az etika kérdése ugrik be. Nekem a jólété. Annyira más a mi értékelésünk a mindennapok harcairól és annyira más a Biblia szemszöge. A tényeket nézve elképesztő mennyiségű harcot sorol fel az Íge, és mi könnyen összetársítjuk ezeket Dávid teljesítményével. Az történetek feljegyzői ezzel szemben két dolgot emelnek ki: "Dávid pedig folytonosan emelkedett és növekedett, mert az ÚR, a Seregek Istene vele volt."(2.Sám. 5:10) valamint azt, hogy: "Az ÚR megoltalmazta Dávidot, bárhova ment." (8:6)

És noha ezt a király is tudta, eljött az idő, amikor már megtehette, hogy éljen a kiváltságos helyzet adta előnyökkel. Dönthetett úgy, hogy az időt rabló állóháborúkat rábízza rátermett hadvezérére Joábra, és csak olyan ütközetekben vesz részt, amely valóban igényli a hadvezér jelenlétét. A Betsabé történet egyfajta módon tehát a "feszített életmódot követő jól megérdemelt pihenés (?)" mellékterméke: olyan csapda, amibe bármikor mi is, akik szintén "szusszanásnyi időre" vágyunk, belefuthatunk.

A jólétben mindig jelen van a kiváltságos helyzettel való visszélés lehetősége. Isten valóban nekünk is megad mindent – és mi gyakran hívatkozunk is arra, hogy Krisztus maga mondta, hogy "én azért jöttem, hogy életök legyen, és bővölködjenek" (Jn.10.10) – de a jóléttel való élésünk, vagy visszaélésünk a mi döntésünk függvénye. A mai kor egyik legnagyobb kísértése a MEGTEHETEM életérzése, a KORLÁTLAN LEHETŐSÉGEKKEL való élés kísértése. Megtehetem, mert van rá idő, mert van rá pénzem, mert megvehetem, mert elvehetem. Pál pedig arra tanít, hogy: "Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de én nem adatom valakinek hatalma alá." (1.Kor.6.12.) "Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de nem minden épít." (1.Kor.10.23.)